Anul acesta, vor aparea primele doua modele de smartphone cu Ubuntu Touch – Iata cine sunt producatorii

Posted: February 26, 2014 in Linux, Smartphone, Ubuntu, Uncategorized

Mark Shuttleworth confirma: primele modele de smartphone cu Ubuntu Touch vor fi lansate in cursul acestui an.

Doi producatori, Meizu, din China si spaniolii de la BQ Readers, urmeaza sa lanseze dispozitive cu Ubuntu Touch undeva “pe parcursul anului 2014”.

Alte telefoane, produse sub egida unor nume consacrate, urmeaza sa fie lansate in 2015.

Bq Readers  sunt relativ mici, iar Meizu nu beneficiaza de o prezenta clara pe pietele americane si europene.

Dar, conform lui Shuttleworth, exact acestea sunt motivele pentru care Canonical au ales sa intre in parteneriat cu cele doua companii: se doreste ca productia primelor smartphone-uri cu Ubuntu Touch sa fie gestionata de “parteneri specializati in penetrarea pietelor emergente”. Aceasta tactica, explica Shuttleworth, a dus la excluderea de parteneriate cu producatori de dispozitive mobile mai consacrati pe piata.

Intr-un spatiu dominat de douar doua sisteme de operare si doar cativa producatori de hardware, o astfel de abordare de gherila tactica ar putea fi exact elementul necesar pentru a rupe o structura din ce in ce mai inradacinata si stabilita.

Device-urile

Chiar daca se pretind complet deschisi in ceea ce priveste strategia,  Canonical pastreaza destul de aproape detaliile celor doua smrtphone-uri – cel putin, pana acum. Nu au fost anuntate nici un fel de detalii referitoare la datele lansarii, sau la preturi, cu toate ca e posibil ca mai multe detalii sa fie prezente la Mobile World Congress .

Shuttleworth a anuntat ca ambele device-uri vor fi disponibile initial doar in anume tari.

Zvonurile care circula pana acum in legatura cu Meizu spun ca smartphone-ul s-ar parea a fi o copie a ultimului device Android lansat de producatorul chinez, si anume  Meizu MX3. Acest smartphone de 5.1 inci se bazeaza pe un CPU ARM Cortex 15 cu 8 core-uri, insotit de un procesor video cu 3 core-uri si 2 Gb RAM.

Daca luam in considerare atat succesul Ubuntu in China in acest moment, cat si faptul ca una dintre cele mai mari retele de telecomunicatii din China – China Unicom – si-a anuntat suportul oficial pentru Ubuntu Touch, nu e greu sa ne imaginam ca aceasta tara va constitui prima destinatie a lansarii acestui smartphone.

Nu prea se cunosc multe in ceea ce priveste smartphone-url BQ, in afara de faptul ca va beneficia de avantajul oferit de tehnologiile “dual SIM” si ca, precum Meizu, se va baza pe configuratia unui smartphone Android deja existent.

Cum device-urile deja existente produse de cei doi pot fi cumparate indiferent de locatie, si cum BQ deja sunt cunoscuti ca cel mai mare furnizor de smartphone-uri l liber din Spania, procurarea smartphone-urilor n-ar trebui sa fie prea dificila pentru cei care le doresc, chiar daca nu sunt localizati in tara de lansare.

Cota de piata

Atunci cand a fost intrebat daca “are sens” sa ne asteptam ca Ubuntu sa bata Blackberry sau Microsoft pentru a se pozitiona pe locul al treilea,, Shuttleworth a raspuns ca el cauta ca Ubuntu sa devina “o alternativa deschisa fata de Android”, adaugand ca se asteapta ca “oamenii care iau in considerare achizitionarea unui device Android … vor lua in considerare achizitionarea unui device Ubuntu”.

“Partenerii nostri apreciaza modelul nostru direct de business; le percepem un comision pe device; si partajam veniturile rezultate din portalul de aplicatii cu acestia”.

Venituri din aplicatii sau nu, multi raman sceptici referitor la probabilitatea ca Ubuntu sa-si gaseasca cu adevarat un loc pe o piata unde chiar si giganti precum Microsoft, cu resursele lor nelimitate, inca se zbat sa-si croiasca un loc.

Canonical se asteapta ca natura disruptiva a dispozitivelor Ubuntu Touch – convergente (un gen de PC de buzunar, daca vreti) – sa fie un element cheie in stabilirea unei cote de piata semnificative. Shuttleworth mentiona recentele achizitii masive de ecrane Sapphire glass facute de Apple,(acest material existand si in conceptul Ubuntu Edge lansat anul trecut dar care nu a reusit sa acumuleze sumele necesare proiectului),  precum si fraza folosita pentru a descrie procesorul A7 ca “de clasa desktop”  ca “extrem de interesante”.

In ceea ce priveste competitorii open-source, Tizen a fost descris ca o “forta descrescatoare”, pe care Canonical o vede acum “ca fiind mult mai putin capabila de a intra in competitie, fata de acum 6 luni”.

Anul trecut Mark Shuttleworth pretindea ca “nume consacrate” erau interesate de lansare de Ubuntu Touch, cu toate ca managerul comunitatii Canonical  anunta mai tarziu ca el crede ca ’nici un producator OEM major nu va lansa device-uri cu Ubuntu Touch in 2014″.

Leave a comment