5 deprinderi de comunicare necesare oricarui IT manager

Posted: February 20, 2014 in Communication, IT Management, Uncategorized

Adesea, managerii IT sunt buni in ceea ce priveste tehnologia, dar mai au nevoie de ajutor atunci cand vine vorba de gestionat angajatii. Am observat o zona critica in care acestia au nevoie de ajutor: COMUNICAREA !!!
Aproape absolut orice trebuie facut de un manager necesita deprinderi de comunicare excelente, daca acesta doreste ca actiunile sale sa fie efective. Comunicarea reusita poate motiva si inspira subordonatii, si de multe ori ajuta la dezvoltarea performantei oamenilor.
Si chiar daca respectivul manager are un plan excelent, sau lanseaza o initiativa cu sanse mari de succes, acestea trebuie comunicate echipei in mod corect pentru a avea impactul pozitiv dorit.
Ca orice alt set de deprinderi, si comunicarea poate fi ameliorata prin exercitiu. Mai jos am incercat sa listez cinci deprinderi efective unde managerii IT ar avea nevoie de ameliorare (in general) pentru a deveni leaderi eficienti:
Asculta mai mult decat vorbesti – A avea bune deprinderi de comunicare nu inseamna ca esti bun vorbitor – inseamna ca, de fapt, esti un bun ascultator. Managerii ar trebui sa solicite feedback, iar in timpul discutiilor, trebuie sa se asigure ca se concentreaza pe ceea ce le spune interlocutorul.
Fii un exemplu – Pentru a fi buni comunicatori, managerii trebuie sa se asigure ca subordonatii acestora au incredere in ceea ce primii incearca sa comunice. Si, daca vreti sa va asigurati ca orice incredere a subordonatilor in voi dispare, atunci purtati-va intr-un mod care contrazice ceea ce spuneti. De exemplu, daca un manager IT accentueaza faptul ca angajatii  trebuie sa fie politicosi cu utilizatorii ce apeleaza un helpdesk, atunci acelasi manageri trebuie, la randul sau, sa urmeze aceleasi reguli.
Fii onest – In acelasi mod, managerii ajung sa piarda repede increderea subordonatilor daca incearca sa indulceasca prea mult mesajele dificile. Singurul rezultat al “zaharului” inutil este de a crea confuzie si de lasa lucrurule intr-un stadiu echivoc (deschise la interbretare).
Fii concret – Una dintre partile dure ale rolului de manager este aceea de a purta discutii dificile cu subordonatii referitoare la performanta acestora (sau alte subiecte similare), iar aceasta parte necesita deprinderi de comunicare extrem de bune pentru a reusi sa te descurci in mod efectiv. Foarte important: concentreaza-te pe rezultate si da exemple concrete ale problemelor existente. Si atunci cand dai sfaturi, fii concret, nu generaliza.
Ia totul personal – O buna comunicare din partea unui manager implica discutia cu un grup de angajati, precum si discutiile de tip one-to-one cu fiecare subordonat in parte. Asigura-te ca ai discutii regulate cu fiecare subordonat in particular. Faptul ca te arati interesat de succesul individual al fiecarui subordonat poate fi un factor de motivare extrem de eficient.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s